Melkveehouderij Peek

Wilnis
175 melkkoeien
93 hectare, klei op veen en klei
20.000 kg meetmelk/ha

Het bedrijf van Robert en Willeke Peek ligt in het Groene Hart in een polder die 100 jaar geleden is uitgegraven voor turfwinning. Van de 93 ha is 16 ha snijmais (grotendeels klei) en de rest grasland (klei op veen) met een gedeelte natuurbeheer. Ze leveren On the way to PlanetProof-melk en veel van de werkzaamheden worden in eigen beheer gedaan. In 2019 is een nieuwe stal gebouwd met 3 melkrobots en een professionele vergaderzaal voor de verhuur. Vanwege de hoge levensduur van het melkvee voldoet een beperkte hoeveelheid van 4 stuks jongvee per 10 melkkoeien. Ze streven naar een hoge productie van het land en melkproductie wat samen moet gaan met een hoge levensproductie van de koeien.

Scores & genomen maatregelen

2022 2023
2022 2023
2022 2023

Levensduur

jaren · maanden · dagen
7·4·27 8·0·26
Meer info

Levensduur

De levensduur bij afvoer is met ruim 7 jaar en 10 maanden over de afgelopen 3 jaar hoog. Dit komt o.a. door:

  • Met weinig jongvee word je zuinig op de koeien.
  • Zorgen voor een goed dierenwelzijn. De stal voldoet aan de maatlat duurzame veehouderij. Er zijn o.a. diepstrooiselboxen aanwezig, die worden voorzien van een mengsel van stro, water en kalk. Daarnaast is er ook een groot stro hok aanwezig voor de net afgekalfde koeien.
  • De dieren worden altijd bekapt wanneer ze worden drooggezet en als er een koe kreupel loopt wordt deze direct bekapt.
  • Er zijn sensoren aanwezig die o.a. het vreetgedrag, tocht en de uiergezondheid in beeld brengt. Hierdoor kan de ondernemer er bovenop zitten en problemen voorkomen.

Stikstofbodembalans

kg N/ha
149* 86*
Meer info

Stikstofbodembalans

  • Het beheer van het land is er zo op ingericht dat een hoge opbrengst gerealiseerd wordt. Zo wordt o.a. na de snijmaisoogst Italiaans raaigras gezaaid. Dit voorkomt stikstofverliezen naar de bodem.
  • De bemesting met rundveemest wordt zoveel mogelijk in de eerste helft van het jaar gedaan.
  • Er komt water via de mestrobot in de put, daarnaast wordt bij de eerste snee water bijgemengd door de sleepslang.

Blijvend grasland

aandeel in %
77 74

Kalveropfok

KalfOK punten
88 93

Ammoniakemissie

kg NH₃-/ha
45 48
Meer info

Ammoniakemissie

  • De stal is emissiearm en voorzien van een meadow floor. Deze wordt met een mestrobot met water goed schoon gehouden.
  • Tijdens het mest uitrijden wordt er flink wat water bij de mest gepompt.
  • Bij het rantsoen is nog wel wat te behalen. Het huidige niveau is 169 ruw eiwit per kg drogestof met een melkureum van 21. De zoektocht is om het eiwit te verlagen met behoudt van de melkproductie.

Eiwit van eigen land

% van totaal gebruikt eiwit
63 65
Meer info

Eiwit van eigen land

  • Na de snijmaisoogst wordt het land ingezaaid met Italiaans raaigras. Deze wordt in het voorjaar voor het inzaaien van de snijmais weer geoogst. Zo komt er veel opbrengst van het land af.
  • Al het ruwvoer wordt in sleufsilo’s opgeslagen en de snijmais wordt afgedekt met proti+. Dit beperkt de kans op broei waardoor het eigen voer optimaal wordt benut.
  • Voor een goede eiwitbenutting wat de aankoop van eiwit kan beperken wordt het gras met 50% drogestof geoogst. Dit zorgt voor een hoger aandeel DVE een lager aandeel OEB in de kuil.

Broeikasgasuitstoot

gram CO₂-eq/kg meetmelk
894* 767*
Meer info

Broeikasgasuitstoot

  • Het bedrijf realiseert een hoge meetmelkproductie per koe van 11.687 kg. Dit wordt gerealiseerd door veel te melken uit ruwvoer met op bedrijfsniveau een beperkte hoeveelheid krachtvoer en bijproducten gift van 27 kg drogestof per 100 kg melk.
  • Er wordt secuur gevoerd en er is veel aandacht voor het uitkuilen. Een gesneden snijvlak is bijvoorbeeld van groot belang.
  • Er wordt groene energie gebruikt op het bedrijf. Daarnaast is er ook een windmolen aanwezig.
  • Er wordt bewust gekozen voor mengvoer van een hoge kwaliteit.
  • Door de hoge levensduur is er weinig jongvee. Dit zorgt voor een laag niveau aan onderhoudsvoer op bedrijfsniveau en beperkt daarmee emissies door aankoop maar ook vanuit de pens en mest.

Natuur & Landschap

% beheeroppervlakte
8 13,9

Weidegang

Volledig Meer info

Weidegang

  • Via de grazeway (selectiepoort voor weidegang) wordt de weidegang geregeld.
  • Iedere dag krijgen de koeien een nieuwe weide. Dit zijn percelen van ongeveer 2 ha en afhankelijk van de omstandigheden komen de koeien na een dag of 10 weer terug in het eerste perceel. Na 2x weiden wordt er altijd weer gemaaid om zo een frisse en verse weide te behouden.
  • De koeien lopen ongeveer 6 uur per dag buiten. Het is van groot belang dat de koeien ook echt een goede grasopname realiseren. Hiervoor is het aanbod belangrijk, maar ook dat de koeien naar buiten gaan als het voer aan het voerhek op is.

Doelstelling toekomst

Een belangrijk doel voor het bedrijf is om de goede economische resultaten van de afgelopen jaren door te zetten naar de toekomst. Dit geeft een belangrijke basis om verder te kunnen ontwikkelen. De wens is er om op een meer natuurlijke manier te gaan boeren. Bij voorkeur met een betere benutting van de eigen mest en met minder kunstmest. De focus gaat hierbij naar een goede bodem. De nieuwe generatie, een dochter van 19 en een zoon van 14 werken ook al enthousiast mee op het bedrijf.